Latijn: Narcissus (familie Amaryllidaceae); Nederlands: Trompetnarcis; Frysk: Titelroas of Aprilblom (1)


Welkom bij de LENTE in de sjochtún. Uiteraard hoef je de site niet te starten met dit seizoen. Je mag beginnen waar je wilt.

Het doel van de lenteserie is je een 'groei en bloei' beeld te geven van de tuin in het voorjaar; voor velen het mooiste seizoen.

De serie begint met foto's van de laatste week van maart; de eerste echte lenteweek, waarbij de tuin nog behoorlijk kaal is.

In het 2e deel geef ik een impressie van de bloesem en van bloemknoppen die uitbotten

(eind april).

De laatste foto's van dit seizoen zijn begin juni gemaakt.Veel plezier.Deze foto is eind maart gemaakt. De (Trompet)narcissen lopen al uit en staan in bloei op verschillende plekken in de tuin. Deze narcissen staan in de achtertuin.
Latijn: Narcissus (familie Amaryllidaceae); Nederlands: Trompetnarcis; Frysk: Titelroas of Aprilblom (1)


Een echte lentebloem en lentebode met ook nog een mooie, uniek Friese naam: titelroas. Narcis (Narcissus) is een geslacht van bolgewassen uit de narcisfamilie Amaryllidaceae.

De naam is afkomstig uit de Griekse mythologie.

In het huidige taalgebruik hanteren we nog, afgeleid vanuit de mythologie, het begrip

'narcist' ; dat is iemand die vindt dat hij het heel goed met zichzelf getroffen heeft.

Narcissen zijn voorjaarsbollen en hebben een koude rustperiode nodig. Je vindt narcissen in vele soorten en kleuren: roze, oranje, rode, witte of gevlekte of dubbelbloemige bloemen, met trompetten of trosjes gele of witte bloemen.

In mijn tuin staat de trompetnarcis. Verder heb je nog de grootkronige narcis, de kortkronige narcis of de wilde narcis. Ene Walter Erhardt heeft in 1993 onderzoek gedaan naar soorten narcissen en kwam uit op 66 soorten.

Andere onderzoeken wijzen uit dat er zo'n 85 soorten narcissen zijn.
Latijn: Tulipa/Leliefamilie Liliaceae; Nederlands: Tulp; Frysk: Tulp (1)De Tulp is voor veel buitenlanders het handelsmerk en dé bloem die bij Nederland hoort en voor Nederland is de tulp één van de grootste exportproducten.

Tulpen kunnen niet in een warm klimaat worden gekweekt, omdat ze een koude nacht en een koude winter nodig hebben om te kunnen groeien.

Tulpenbollen worden gewoonlijk in oktober of november geplant en bloeien dan van maart tot in juni. Op dit moment bloeien er nog geen tulpen in mijn tuin, vandaar dat ik dit bos tulpen heb gekocht.

De eerste tulpenbollen kwamen trouwens in 1562 aan in West Europa (Antwerpen), vanuit Amerika.

Het verhaal doet de ronde dat een koopman tulpenbollen aantrof tussen een lading Turkse stoffen. Hij dacht dat het uien waren en proefde er enkele. Omdat de smaak hem tegenviel gooide hij de bollen op een composthoop, maar een jaar later bleek dat er bloemen uit waren gegroeid: tulpen.
Latijn: Hydrangea 'Aspera' Macrophylla; Nederlands: Hortensia; Frysk: Hortinsje (1)


De hortensia is één van mijn favoriete tuinplanten en ik vind dit een prachtige bloeier in elk jaargetijde. Na de winter, waarbij de bladeren mooi bruin zijn gekleurd, heb ik bij deze potplant (maar ook bij de andere hortensia's in de tuin) de takken eind februari teruggesnoeid en bloemschermen afgeknipt.

Terugsnoeien is belangrijk, anders krijg je op termijn enerzijds te veel dor en dood hout; anderzijds kan de hortensia 'uit het lood' groeien. Jammer van gesnoeide takken is dat de plant in het jaar van snoeien geen bloemen geeft.

De bekendste hortensia's zijn trouwens de zogenoemde bol - of boerenhortensia's. Deze soort valt ook onder de noemer boerenhortensia.Op de foto is ook de fontein zichtbaar; een beeldbepalend ornament in de tuin.

Het beeldje met het treurende meisje hebben we ooit gekocht op een markt.
Latijn: Camellia Japonica; Nederlands: Japanse Roos; Frysk: Japanske Roas (1)


Het is lente en de Japanse Roos bloeit nog volop. Is het een zachte winter en ik heb de Japanse Roos in een open omgeving staan, dan kan ik er drie maanden plezier aan beleven.

Deze foto is eind maart gemaakt en de Japanse Roos bloeit nog.Onder de Japanse Roos begint het groen van de Ooioevaarsbek (2) ook al uit te lopen.

De Ooievaarsbek (Latijn: Geranium Cantabrigiense/een kruising van de Geranium Maccorrhizum 'spessart', met de Geranium Dalmaticum en in het Frysk: Earrebarrebek), is een laagblijvende bodembedekker.

In Friesland blijft de plant het hele jaar half-wintergroen en als je aan de plant ruikt, ruik je aromatisch geurende bladeren.

De Ooievaarsbek is één van de bekendste bodembedekkers en ik heb ze op verschillende plekken in de tuin staan.

Links van de Japanse Roos is het blauwe ornament te zien (een gebogen buis), dat 'panta rei, kai ouden menei' voorstelt; de verbeelding van mijn levensmotto. (3)
Latijn: Camellia Japonica; Nederlands: Japanse Roos; Frysk: Japanske Roas


Enkele dagen eerder heb ik deze dichtbij foto gemaakt.

De bloem bloeit 'op zijn laatste benen' en de dag erna viel de bloem inderdaad af.
Latijn: Viola lutea/familie Violaceae; Nederlands: Geel viooltje; Frysk: It giele fioeltsje


Een klein 'ordinair' bloemetje dat je zo uit het tuincentrum haalt en tegelijk:

het geslacht kent ca. vierhonderd soorten en is ontzettend mooi van structuur als je er goed naar kijkt, plus het is een echte lentebode.

De meeste soorten groeien en bloeien op vochtige, iets beschaduwde plaatsen en voor mij hoort deze bloeier er absoluut bij in de vroege lentetuin.

Deze gele violen staan in potten op het terras achter huis.

Viooltjes worden trouwens veel gebruikt als basis voor parfums. Er wordt ook snoep van gemaakt. Jonge bladeren zijn in gekookte vorm eetbaar en bevatten vitaminen.

De bloemen kunnen verder gebruikt worden als decoratie van maaltijden. Wat betreft symboliek; in de iconografie is een viooltje het symbool van nederigheid. Het wordt wel geassocieerd met Christus en staat soms op afbeeldingen van Christus.


Latijn: Viola lutea/familie Violaceae; Nederlands: Geel viooltje; Frysk: It giele fioeltsje


Een dichtbij foto van de gele viooltjes.


Latijn: Pulmonaria Saccharata 'Mrs. Moon'; Nederlands: Tuinlongkruid; Frysk: Longkrûd (1)


In de sjochtún is het Tuinlongkruid een echte bodembedekker.

Ik maak vrij snel in het voorjaar foto's van de plant, want het longkruid bloeit maar enkele weken en je ziet er ook zomaar overheen.

De bladeren van de 'Mrs. Moon' vind ik specifiek horend bij deze soort;

groene blaadjes met wittige stippen/vlekjes erop.

De botanische naam is trouwens afgeleid van het Latijnse pulmo (long). Men meende dat de tekening op de bladeren van het tuinlongkruid op (zieke) menselijke longen leek.

Verder is het leuk om te vermelden, dat het Longkruid een attractie is voor bijen, vanwege de nectar.
Latijn: Pulmonaria Saccharata 'Mrs. Moon'; Nederlands: Tuinlongkruid; Frysk: Longkrûd


Dezelfde plant, maar vanuit een iets andere hoek gefotografeerd.

In het seizoen WINTER is nog een andere dichtbij-foto te zien.NB. Het Tuinlongkruid staat synomiem voor Pulmonaria Officinalis en heet dan in het Nederlands: Gevlekt Longkruid.


Latijn: Helleborus Onyx Odyssey; Nederlands: Kerstroos; Frysk: Krystroas (1)


Hoewel de naam Kerstroos suggereert dat de plant rond kerst bloeit, bloeit hij van februari-april. In de sjochtún bloeit de plant meestal halverwege maart.

In de winterreportage is de ontwikkeling van de bloei mooi te zien. Ik vind de helleborus (of hel-lee-bo-rus...een kwestie van klemtoon) één van de mooiere tuinbloeiers.


Er bestaan vele soorten Kerstrozen, maar ik vind dit de mooiste soort; de Onyx Odyssee.
Latijn: Muscari Armeniacum/Botryoides; Nederlands: Blauwdruifje; Frysk: Blaukraaltsje


Het blauwdruifje -officieel: druifhyacint- is een plant uit de Aspergefamilie (Asparagaceae) of Hyacintenfamilie (Hyacinthaceae). De bloempjes staan dicht op elkaar en zijn vaak kogelvormig.

De onderste bloempjes zijn knikkend, de bovenste zacht opstaand.

De bloemen zijn blauw met een witte rand, of de druifjes zijn helemaal wit.


Deze bloem heb ik niet als bolletjes in de tuin geplant maar gewoon gekocht bij een tuincentrum.

Op de tuintafel staan dit jaar blauwe én witte druifjes, of ook wel 'kraaltjes' genoemd.
Latijn: Muscari Armeniacum/Botryoides; Nederlands: Blauwdruifje; Frysk: Blaukraaltsje


Het blauwdruifje van dichtbij.


Latijn: Vinca Minor; Nederlands: Maagdenpalm; Frysk: Frisselgrien (1)


Er zijn 2 soorten maagdenpalm; de kleine maagdenpalm (Vinca Minor) en de grote maagdenpalm (Vinca Major). In de sjochtún staat de minor soort.

De soort maakt deel uit van de maagdenpalmfamilie (Apocynaceae).

Voor mij zijn dit de best bloeiende wintergroene bodembedekkers;

ze hebben altijd kleur, ze zijn sterk en kunnen goed schaduw verdragen.

Ze staan in de achtertuin bij de Hibiscus en bij de Hortensia' s.

Wat zeker ook fijn is aan deze plant....ze houden het hele jaar onkruid weg.Rechts op de foto zijn de eerste knoppen in de hortensia's zichtbaar (2)
Latijn: Vinca Minor; Nederlands: Maagdenpalm; Frysk: Frisselgrien


De Vinca Minor van dichtbij.

Het woord 'Maagdenpalm' lijkt afkomstig te zijn van een oud gebruik om bij een overleden, ongehuwde vrouw een krans twijgen met bloemen van de plant neer te leggen.

Vinca kan afgeleid zijn van 'Vincire' wat binden of omstrengelen betekent; dit verwijst naar de buigzame twijgen die andere planten kan overwoekeren.

Een andere betekenis die er wel aan wordt gegeven is, dat 'Vincere' overwinnen betekent en betrekking heeft op het feit dat deze groenblijvende plant de winter kan overleven.


Latijn: Hydrangea 'Aspera' Macrophylla; Nederlands: Hortensia; Frysk: Hortinsje


Op verschillende plekken in de tuin staan 'Aspera' Hortensia's. Deze foto laat de eerste knoppen ervan zien.

Bijzonder is dat er drie weken geleden nog sneeuw lag op de plant.

Hoewel deze hortensia nog maar net uitbot, is er rond Pasen in Tuincentra altijd veel vraag naar reeds uitbundig bloeiende Hortensia's. Ra...ra, hoe kan dat?

Een weetje: Hortensia's veranderen vaak van kleur, wat komt door de zuurgraad van de grond. Hoe zuurder de grond, hoe blauwer de bloemen het jaar erop.

Bezit de grond een hoge pH-waarde, dan worden ze roze.Letterlijk betekent Hydrangea 'waterval' en in Japan drinkt men Hortensiathee tijdens de ceremonie op Boeddha's verjaardag op 8 april.


Overzichtsfoto 1 van deel achtertuin


Een sfeerfoto genomen vanuit het slaapkamerraam.

De foto is 30 maart gemaakt en de tuin is nog pril in zijn staat van 'groei en bloei'.

Nummer 1 is is de Catalpa (Latijn: Catalpa Bignonioides; Nederlands Boltrompetboom (1)

Nummer 2 is een Ribes

(Latijn: Ribes Sanguineum; Nederlands; Rode Bes; Frysk: Reade Bes, of Ribes (2)
Overzichtsfoto 2


De Catalpa op de voorgrond is nog helemaal bruin en rechtsachter begint de Ribes (1) uit te botten. Zie ook hierna.
Latijn: Ribes Sanguineum; Nederlands; Rode Bes; Frysk: Bei, of Ribes (1)


Net als de Gele Ribes behoort de Rode Ribes tot de bessen-struiken die in maart-april bloeien. Bij mij staat de Ribes diep in de achtertuin en de foto is gemaakt,

nadat ik in november de Ribes al had teruggesnoeid.

De Ribes soort werd ontdekt door de expeditie van L. Menzies rond 1793. Sinds 1818 gekweekt, werd hij in 1826 in Engeland ingevoerd dank zij de Royal Horticultural Society.

Tot dit tijdstip groeide hij o.a. in het wild aan de westkust van Noord-Amerika.

Het blad zit aan jonge scheuten (ook op de foto's hierna goed zichtbaar), die na het uitkomen ervan een harsachtige geur afgeven (niet fijn).

De bloemen zijn dan ook indrukwekkender dan de geur.
Latijn: Ribes Sanguineum; Nederlands; Rode Bes; Frysk: Bei, of Ribes


De bloemen van de Ribes (Rode Bes) zitten aan hangende trosjes.

Ze bloeien vroeg, van maart tot begin mei. De minder opvallende bessen zijn zwartig.

In deze Ribes ben ik de zwartige bessen in al die jaren nog niet tegengekomen.

De Ribes groeit het beste goed in de zon, of in halfschaduw.

In strenge winters kunnen de uiteinden van de jaarlijkse, verse scheuten gemakkelijk stuk vriezen.
Latijn: Ribes Sanguineum; Nederlands; Rode Bes; Frysk: Bei, of Ribes


Een dichtbij foto.


Latijn: Bergenia Cordifolia 'Purpurea'; Nederlands: Schoenlappersplant: Frysk: -


De Bergenia Cordifolia (1) of schoenlappersplant bloeit in de periode maart-mei.

De hoogte van de plant bedraagt circa 40 cm, mits ze bloeien. Wat het meest opvalt aan de schoenlappersplant is het leerachtige blad. Vandaar ook de naam.

Het blad van de schoenlappersplant blijft in de winter meestal groen.

In mijn tuin staat de plant voor huis, half beschaduwd. Deze foto is van 22 maart.

Linksvoor op de foto is de Ooievaarsbek (2) zichtbaar en linksachter:

de Pachysandra Terminalis (3). Beide planten zijn prima bodembedekkers.
Latijn: Bergenia Cordifolia 'Purpurea'; Nederlands: Schoenlappersplant: Frysk:-


Het bijzondere van de schoenlappersplant in mijn tuin is dat de plant het ene jaar

amper bloeit en het andere jaar uitbundig. Dit jaar was de bloei prima.

Deze foto is van 29 maart en een week eerder was er nog geen bloem te bekennen.Rechts van de schoenlappersplant is de geraniumsoort 'Ooievaarsbek' zichtbaar.

Latijn: Geranium Cantabrigiense/een kruising van de Geranium Maccorrhizum 'spessart',

met de Geranium Dalmaticum.


Latijn: Bergenia Cordifolia 'Purpurea'; Nederlands: Schoenlappersplant: Frysk:-


Nog een foto.


Latijn: Bergenia Cordifolia 'Purpurea'; Nederlands: Schoenlappersplant: Frysk:-


Tot slot een laatste dichtbij foto van de Bergenia bloem.


Latijn: Geranium Cantabrigiense/een kruising van de Geranium Maccorrhizum 'spessart', met de Geranium Dalmaticum; Nederlands Ooievaarsbek (1)


...en in het Fries heet deze bodembedekker: Earrebarrebek. Mooi of niet? De oorsprong van deze plant ligt in Cambridge in Engeland.

Deze soort, afkomstig uit Cambridge, is uiteindelijk in het Latijn verbasterd tot Cantabrigiense.

Straks in mei gaat de Ooievaarsbek rondom woekeren; vooral in de voortuin.

Woekert de plant te veel, dan scheur ik hele pollen uit de grond. Vervolgens groeit de plant gewoon rustig door, zij het iets minder uitbundig.


Latijn: Geranium Cantabrigiense/een kruising van de Geranium Maccorrhizum 'spessart', met de Geranium Dalmaticum; Nederlands: Ooievaarsbek


Hier een dichtbij foto van de de eerste bloesem/vruchtjes van de Ooievaarsbek.

Alleen als je er op let en het wilt zien, ervaar je hoe mooi deze plant is.
Latijn: Pachysandra Terminalis 'Green Carpet'; Nederlands: Dikkemanskruid, of Schaduwkruid; Frysk: Dikkemanskrûd/Skaadkrûd (1)


Het Dikkemanskruid -of Schaduwkruid- is een giftige plant die behoort tot de buxusfamilie (Buxaceae).

Terminalis, dat 'aan het eind' betekent, verwijst naar het blad aan 't eind van de stengel.

Het is een bodembedekker en komt veel voor als staten- en stinzenplant.

De Latijnse naam verwijst naar de dikke (pachys) mannelijke geslachtsdelen (andros) die de bloemen kenmerkt.

De vrij donkergroene blaadjes zijn het mooie van deze plant, vind ik. Ze zijn dik en leerachtig in de vorm van een ruit of een ei met een gekartelde rand.

In de sjochtún staat het Dikkemanskruid alleen in de voortuin en ik heb er op die plek geen omkijken naar.Naast het Dikkemanskruid is een deel te zien van de Kaukasische Klimop (2)

Latijn: Hedera Colchica 'Arborescens'; Nederlands: Kaukasische Klimop; Frysk: Klimop.
Latijn: Ranunculus Ficaria; Nederlands: Speenkruid; Frysk: Bûtergieltsje (1)


Het speenkruid hoort bij de ranonkelfamilie (Ranunculaceae) en de soortaanduiding

'Ficaria' komt van het Latijnse Ficus, dat vijg betekent.

Oude namen voor deze plant zijn 'vijgwortel', 'oaneklootjes' en 'katteklootjes'. De naam 'speenkruid' is volgens sommigen afgeleid van de vorm van de knollen, die op kleine speentjes lijken.

Anderen zeggen dat de naam is afgeleid van de toepassing tegen aambeien, oftewel speen.

Feitelijk is het speenkruid een stinzenplant en hoort niet thuis in een gecultiveerde tuin, zoals ik die heb.

Rechts van het speenkruid is al een beetje de Akelei (2) zichtbaar.
De sjochtún...een maand later.


Vanaf hier geef ik een impressie van de sjochtún, een maand later...eind april.

Nu is goed te zien dat op veel plekken in de tuin de bloesem nadrukkelijk aanwezig is

en de tuin er echt vrolijker begint uit te zien.
Latijn: Aquilegia Vulgaris: Nederlands: Akkelei; Frysk: Akkelei, of Burchtblomke (1)


De naam Aquilegia komt van het Latijnse 'aqua' (= water) en 'legere' (= verzamelen).

De bekendste soorten zijn de Aquilegia Chrysantha en de Aquilegia Azurea, beide uit N-Amerika.

In Friesland is het vooral een staten - en stinzenplant.

In totaal zijn er zo'n 120 soorten bekend en is de plant verwant aan de Ranonkelfamilie.

De blaadjes zijn het meest kenmerkend aan deze lentebloeier (half april - half juni).
Nogmaals...


Een dichtbij foto van de Akkelei, die achter huis in de border bij de Catalpa bloeit. (1)


Latijn: Amelanchier Arborea 'Red Robin'; Nederlands: Krentenboom; Frysk: Krint (1)


Een beeldbepalende (helaas nu scheef gegroeide) boom in de achtertuin.

In april-mei geeft de Krent trosjes witte bloemen, vlak na het uitlopen van het blad en in de Herfst verkleuren de bladeren prachtig rood.

Jammer dat de boom erg scheef staat, desondanks trotseert de Krent nog steeds elke storm.Verder is op deze foto slechts een deel te zien van een Hortensia (2) en een deel van een Catalpa (3).Nogmaals de Krent (1)Verder is op de foto de Beukhaag (2) te zien, die aan de top al begint uit te lopen; deels weer een deel van een Hortensia (3) en een deel van een andere boom; de Notarisappel (4).


Nogmaals (2)De witte bloemen van de Krent zijn nu te zien en het geheel geeft een fraai doorkijkje (1)


Nogmaals (3)


Een dichtbij foto van de bloesem van de Krent.


Nogmaals (4)


Dezelde bloesem met ander licht en een ander effect.


Nogmaals (5)


Op deze foto is de Krent (1) te zien; verder een al groen wordende Hortensia (2);

de bodembedekker het Maagdenpalm (3) en ook nog een kale Hibiscus (4).

Deze laatste begint pas te bloeien in september.
Latijn: Geranium; Nederlands/Frysk: Geranium (1)


Hoewel net gepot, is in de grote blauwe tuinvaas de eerste Geranium van dit jaar te zien.

Normaal zet ik na ijsheilegen pas geraniums in de tuin, omdat dan de kans op vorst nihil is.

Dit jaar ben ik iets eerder met het uitzetten ervan.

.

Verder is op de foto ook nog de bloesem van de Krent zichtbaar en het tuinprieel.

De Geranium is een plantengeslacht uit de Ooievaarsbekfamilie en is afgeleid van

het Griekse 'garanos' en dat betekent: kraanvogel.
Latijn: Platycodon Grandifloris 'Albus'; Nederlands: Ballonbloem; Frysk: Ballonblom


Fel violet gekleurde ballonbloemen (1) uit het tuincentrum, voor op de tuintafel; echte eye-catchers.

Ik koop de Ballonbloem bijna elk jaar om er tenminste 4-6 weken van te genieten. Het is ook fors goedkoper dan een bos snijbloemen en met de rode bloempotten erbij is dit een fraai plaatje.


Latijn: Kerria Japonica; Nederlands: Ranonkelstruik; Frysk: Kerriestrúk (1)Deze struik is familie van die andere Japonica, die in de tuin staat: de Camellia Japonica (2).

De Ranonkelstruik heeft gele of witte bloemen en dit exemplaar geeft alleen gele bloemen.

De struik, die behoort tot de Rozenfamilie, bloeit in mei en staat in de sjochtún naast de vlonder in de achtertuin.


Nogmaals...


Een dichtbij foto van de bloesem


Latijn: Polygonatum Multiflorum; Nederlands; Gewone Salomonszegel; Frysk: Grutte Segelplant (1)


Dit is een giftige, vaste plant, die hoort bij de Aspergefamilie en in de sjochtún naast de Pioenroos (2) staat, tegen de vlonder aan.

De plant heb ik gekregen van een bekende (altijd leuk...) en komt elk jaar rond begin mei boven de grond.

Hoewel niet goed zichtbaar blijven de in grote getale aanwezige bloemen van de 'Grutte Segelplant' fascineren.

De plant gedijt het best in een halfbeschaduwde omgeving.Deze foto is gemaakt, net na zonsondergang.
Nogmaals (1)
Nogmaals (2)
Deel van de achtertuin


Op deze foto van de achtertuin (achter de haag) is de Lauris Nobilis te zien (1); een exemplaar van de Hydrangea Macrophylla (2) en van bodembedekker: Ooievaarsbek (3).
Latijn: Lauris Nobilis; Nederlands/Frysk: LaurierEen dichtbijfoto van het nieuwe Laurier groen. De Laurier staat sinds enkele dagen in bloei.

Zoals te zien heeft het net geregend en geurt alles LENTE-fris.
NogmaalsDezelfde Laurier, met nu een dichtbij foto van de bloesem.
Latijn: Hydrangea Macrophylla; Nederlands: Hortensia; Frysk: Hortinsje


Opnieuw de hortensia, met een knop die nu zo'n 6 weken in bloei staat.


Eind april.


Deze foto is van eind april, het is Pasen geweest en de plezierboten beginnen achter huis weer te varen. Met name Duitsers weten in deze periode de Friese wateren te vinden.

De tuin begint nu ook overal groen te worden en laat haar bruine wintertinten vervagen.De nummers staan bij de Ribes (1); links ervan staat een deel van de Bolbuxus (2) en helemaal rechts is een deel te zien van de Lauris Nobilis -Laurier- (3)
Deel van de achtertuin


Opnieuw een foto van een deel van de achtertuin; deze foto is van 1 mei en de tuin bot zichtbaar uit.

Nummer 1 geeft de plek weer waar het maangdenpalm groeit;

nummer 2 laat de Witte Sering in bloei zien; een voorjaarsstruik.


Perkje aan de zijkant van het huis


Op deze foto, is -naast de tuinkabouter- zichtbaar de uitgebloeide Kerstroos/Helleborus (1);

de sterk oprukkende Ooievaarsbek (Latijn: Geranium 'Spessart') (2) en de ontluikende Japanse Azelea (3)
Latijn: Rhododendron Japonicum; Nederlands/Frysk: Japanse Azalea (1)


Op de foto is de knop van de Japanse Azalea goed te zien en over enkele dagen zal de knop barsten.

Later in de reportage is goed te zien wat de kleur is van deze Azalea en ook hoe beeldbepalend de plant is in mijn (voor)tuin.


Nogmaals


Dezelfde Japanse Azalea vanuit een iets andere positie.


Zomerbloeier (1)


In een oude vuurkorf in de voortuin heb ik deze zomerbloeier geplaatst.

Door de fel paarse kleur is de zomerbloeier prominent aanwezig en kleurt de plant het voorjaar.Om de vuurkorf heen is deels de bodembedekker Pachysandra Terminalis te zien (2)
Latijn: Prunus Serrulata; Nederlands: Japanse Sierkers; Frysk: Japanske Sierkers, of gewoon Prunus (1)


In de voortuin staat deze majestueuze boom, die in mei bloesem draagt, zoals op de foto ook is te zien.

De Prunus draagt de bloesem slechts 1, hooguit 2 weken en daarna ligt er een

groot, roze bed aan uitgebloeide bloesem in de tuin.

Ik vind dat mooi en maakt het allleszins waard deze boom in de tuin te willen hebben,

hoewel hij de rest van het jaar niet meer opvalt.De foto is van 5 mei
Nogmaals (1)


Een dichtbijfoto van de bloesem. De soort 'Serrulata' is nu goed zichtbaar.


Nogmaals (2)


Nog een dichtbij foto vanuit een iets andere positie.


Een ander deel van de voortuin


Ook maar 2-3 weken per jaar staat de Tulpenboom in bloei met zijn witte bloemen (1)

(Latijn: Magnolia Stellata; Nederlands/Frysk: Stermagnolia/Tulpenboom)

Nummer 2 is de Kaukasische Klimop met in de herfst en in de winter drager van prachtig mooie, dikke vruchten.

Nummer 3 is wederom de bodembedekker Pachysandra Terminalis (of Schaduwkruid) zichtbaar; voor mij een geweldige bodembedekker.
Latijn: Magnolia Stellata; Nederlands: Stermagnolia; Frysk: Stermanjolia of Tulpebeam (1)


Een andere naam voor de Magnolia is Beverboom.

Op de foto is de bloesem mooi te zien en bepaalt de Stermagnolia het zicht in de tuin voor enkele weken.

Deze Magnolia heb ik al 18 jaar in de sjochtún staan en in al die jaren is de struik

maar langzaam gegroeid en ook klein gebleven.Bij nummer 2 is de gesnoeide Duizendknoop (Latijn: Persicaria) zichtbaar.


Nogmaals (1)


Een dichtbij foto van de bloesem


Nogmaals (2)


Nog een dichtbij foto.


Foto van deel van voortuin-perk


Aan de straatkant is dit voorjaarsperk zichtbaar.

Nummer 1 laat de Ooievaarsbek zien, die ook hier al behoorlijk begint te woekeren.

Nog 2 weken en dan snoei ik, je kunt beter zeggen...dan scheur ik, hele scheuten van deze plant weg, om ruimte te geven aan andere bloeiers.

Nummer 2 laat het groen van een Hortensia zien. Ook hier nog 1-2 weken wachten en dan bloeit deze hortensia; dit is een blauwe variant. Zie verder!

Bij nummer 3 begint de Duizendknoop uit te lopen, zodat hij augustus-september kan bloeien.


Latijn: Geranium 'Spessart' (zie eerder); Nederlands: Ooievaarsbek; Frysk: Earrebarrebek (1)


Omdat deze bodembedekker zoveel voorkomt in de voortuin, hierbij nog een foto.

Achter de Ooievaarsbek zijn blauwe heksenbollen zichtbaar.
Zicht op deel van de achtertuin


Deze foto van het prieel, langs de uitgebloeide Krent (1) is van begin mei en het regende.


Een nieuwe fase in de tuin...midden MEI
Ltijn: Magnolia Liliiflora Nigra; Nederlands: Magnolia; Frysk: Manjolia of Tulpebeam (1)


Deze Tulpenboom staat ook wel bekend als de 'Black Lily Magnolia' en is een geheel andere soort dan de 'Stellata', die in de voortuin staat.

De kleur is niet helemaal dieppaars, maar goed, het is wel de Liliiflora. De boom valt op door haar aangename geur en toch ook de vorm.

Deze tulpenboom staat voor het tuinhuisje.Deze foto is gemaakt op 9 mei


Nogmaals


Een dichtbij foto van een Magnolia 'tulp'


Latijn: Malus 'Golden Hornet'; Nederlands/Frysk: Sierappel (1)


De Sierappel begint nu prachtige bloesem te dragen en bot binnenkort uit.

Hoewel het een sierappel is, leent deze soort zich als bestuiver van andere appelrassen, zoals de Notarisappel, aan de andere kant van de achtertuin.Bij nummer 2 begint de Persicaria/Duizendknoop te ontwaken uit de winterslaap.
Nogmaals


Een dichtbij foto van de vroege, eerste bloesem


Dezelfde plek, 16 mei


Heel bijzonder, we zijn 6 dagen op vakantie geweest en bij thuiskomst was de Beukhaag (2) geheel uitgelopen en is de bloesem van de Sierapel (1) in volle bloei;

de zon schijnt fantastisch en de tuin is in één keer volledig uitgebot. Prachtig.

Deze foto is van 16 mei.


Nogmaals (1)


De bloesem van de Sierappel, 7 dagen later


Nogmaals (2)


Bloesem van de sierappel


Latijn: Allium Ursinum; Nederlands: Daslook; Frysk: Blêdlok, of Wylde sipeltsjes (1)


Het Daslook komt uit de lookfamilie en de soort aanduiding 'Ursinum' is afkomstig van 'ursus' en dat betekent 'van de beren.' Dit is weer afgeleid van een oud bijgeloof dat beren na hun winterslaap zich eerst aan deze plant tegoed deden.

In het Duits wordt Daslook dan ook wel 'Berenlook' genoemd.Nummer 2 op de foto is opnieuw de Tulpenboom.
Nogmaals (1)


In het Fries heet Daslook dus Blêdlok, of Wylde sipeltsjes. Dit komt vooral vanwege de geur, die scherp en indringend is; Daslook ruikt inderdaad naar uien. De Friese botanicus D.T.E. van der Ploeg schrijft in één van zijn plantenboeken over Daslook: 'de hiele bosk stjonkt dernei.'

Hij doelde hierbij op de plekken waar het Daslook prominent in het wild groeit en dat is bij Wyckel, Cornjum, Goutum en Harich.

Zelf kom ik geregeld in Wyckel en inderdaad, als je het Wyckler bos uitloopt aan de Wycklerdyk, dan komt de sterke geur van het Daslook je tegemoet en ontkom je er niet aan om er iets over te zeggen. Ik heb overigens geen idee hoe deze wilde plant in mijn achtertuin is terecht gekomen.
Nogmaals (2)


Een dichtbij foto van een bijna uitgebloeide bloem van het Daslook.


Latijn: Cantaurea Montana; Nederlands: Berg-korenbloem; Frysk: Berch-Roggeblom (1)


Een prachtige bloem, met fantastische kleuren en hij verspreidt een bijzondere munt-achtige geur. De blaadjes kun je eten en hebben een peperige, munt-achtige smaak.

Ik heb ze op 2 plekken in de achtertuin staan; bij het tuinhuisje en naast de Beukhaag.

Wat ik aantrekkelijk vind aan deze bloem is dat het bijen, hommels en vlinders aantrekt, waardoor het leeft om de plant heen.


Nogmaals (1)


Een mooie, dichtbij foto van de berg-korenbloem. De kleuren vallen echt op.


Nogmaals (2)


Een andere dichtbij foto.


Nogmaals (3)


Naast het tuinhuisje stond in het verborgene deze berg-korenbloem in de knop.


Latijn: Symphytum Officinale; Nederlands: Smeerwortel; Frysk: Skuorwoartel (1)


De Smeerwortel is een algemene plant in Friesland, die veel voorkomt langs de waterkant, slootwallen en op nattige, rommelige plekken.

Dat klopt aardig, want ik heb de Smeerwortel niet geplant in de tuin en toch is hij over komen waaien vanuit het achterland en staat nu dicht tegen de slootwal aan van mijn achtertuin.

In die zin is het een wilde plant.

De Smeerwortel met zijn ruwe bladstructuur heeft een erg dikke penwortel en groeit in mei uitbundig, sterker nog...dan woekert de Smeerwortel.

De Smeerwortel heeft ook een medicinaal werking; er wordt zalf van gemaakt en dat helpt tegen spierpijnen en spierkneuzingen.Nummer 2 is het Fluitekruid...ook een wilde bermplant in mijn achtertuin.


Nogmaals


Een dichtbij foto van de bloemen(trosjes) van de Smeerwortel.


Latijn: Anthriscus Sylvestris; Nederlands: Fluitekruid; Frysk: Piipkrûd


Deze plant met een geweldige Friese naam (Piipkrûd) komt in Friesland en daarbuiten veel voor in bermen en slootwallen.

Fluitekruid dankt zijn naam aan het feit dat van de stengels fluitjes kunnen worden gemaakt.Mijn persoonlijke referentie met het Fluitekruid ligt gelegen in het feit dat ik tijdens de jaarlijkse fiets 11-stedentocht de plant langs 220 kilometer berm veelvuldig tegenkom.

De bermen zijn dan geweldig mooi en rijk begroeid met fluitekruid, zuring, Engels raaigras, rode en witte klaver, perzikkruid, smeerwortel enz.
Latijn: Paeonia; Nederlands: Pioenroos 'Karl Rosenfield'; Frysk: Pioenroas (1)


Een prachtig bloeiende plant, die ik ooit in een pot gekregen heb van bekenden.

Na het eerste jaar heb ik de Pioenroos al uitgezet in de tuin en heeft het

inmiddels een omvang van 2-3 meter, met elk jaar fleurige bloemen.

Deze pioenroos staat naast de vlonder in de achtertuin, bij het prieel.

Achter de Pioenroos is nog deels de gele Kerrie Japonica te zien.


Nogmaals (1)


Een dichtbij foto van een pioenroos-bloem.


Nogmaals (2)


Dezelfde Pioenroos, 11 dagen later (nummer 1)

Nummer 2 is de Ooioevaarsbek, die ook hier welig groeit en bijna mag worden gescheurd.
Nogmaals (3)


Een dichtbij foto van een pioenroos-bloem, die nu bijna is uitgebloeid.


Latijn: Allium Aflatunense 'Purple Sensation'; Nederlands: Sierui; Frysk: Siersipel


In het tussenpad van vlonder en grasveld begint de Sierui zijn stengels uit te steken en vallen de fel paarse bolletjes op.

De Sierui zit hier in de knop, maar zal weldra uitbotten.

Er heerst veel bijgeloof rond uien; vooral als het gaat om de sterk geurende variant 'knoflook' (in het Fries: Knyflok).

Bv. De rokken van de (Sier)uien waren bij de oude Egyptenaren het symbool voor de eeuwigheid en bij de Duitsers staat het beeld van uien gelijk aan onkwetsbaarheid en overwinning.

In mijn tuin zijn het blikvangers en geurende bloemen, helemaal dit jaar toen 7 sieruien

de grond uit staken en stoer hebben gebloeid.
Nogmaals (1)


Hier een foto van de 7 Sieruien in volle bloei.


Nogmaals (2)


Een dichtbij foto van de Sierui.


Latijn: Iris Germanica; Nederlands: Baardiris; Frysk: Iris (1)


Hoewel de bloem in het Latijn 'Iris' heet, komt de bloem oorspronkelijk uit Zuid-Europa

en is het elk jaar weer een imposante verschijning. Hij behoort tot de Lissenfamilie.

De naam 'Baard-iris' heeft te maken met hoe de bloem groeit; hij bloeit nl. als 'een baard'

aan de paarse bloem.

Ik heb deze Iris 15 jaar geleden gekocht bij een boer in de Noord-Oost polder en hij bloeit elk jaar opnieuw...diep verscholen in de achtertuin.Op de voorgrond is al een deel te zien van het nu mooi groeiende Purperklokje.


Nogmaals


Een dichtbij foto van de 'baard' van de Iris


Latijn: Heuchera; Nederlands: Purperklokje; Frysk: Purperklokje (1)


Ik heb het Purperklokje in de tuin als kijkplantje.

De bruine kleuren die het hele jaar ook bruin blijven steken mooi af tegen het telkens veranderende groen erom heen.
Het vaarseizoen is begonnen


Naast de mooie bloemen in de sjochtún is ook het uitzicht mooi.

De tuin ligt 10 meter bij de vaarroute vandaan en we zien alle boten voorbij varen.De Beukhaag (1) is op deze foto nog aan het uitbotten.


Tuinprieeltje in de achtertuin
Een deel van de achtertuin


Een foto van een deel van de achtertuin, half mei.

Een Geranium (1) heb ik net gepot in de blauwe, hoogopstaande vaas. Het is nu de eerste dag na ijsheilgen en de kans op nachtvorst is nihil.
Latijn: Hedera Helix; Nederlands/Frysk: Klimop


Een dichtbij foto van een klimop blaadje. De klimop wordt ook wel genoemd: Eiloof, of Boomveil. In mijn tuin gebruik ik de Klimop vooral als klimmer bij stekjes en hekjes.
Latijn: Hosta Sieboldiana; Nederlands/Frysk: Hosta of Hartlelie (1)


In oude teksten wordt Hosta ook wel Funkia genoemd; ik ken echter niemand die deze naam gebruikt. De Hosta maakt deel uit van de Leliefamilie en kent zo'n 40 soorten.

Het zijn prachtige planten, die ik ook veelvuldig in de tuin heb staan én in potten.

Het mooie is dat ze heel lang bloeien; het nadeel is dat slakken er gek op zijn.

Pas ik niet op en strooi ik onvoldoende slakkenkorrels, dan heb ik wel meegemaakt dat alle Hosta's er kaalgevreten bijstonden.

Deze Hosta staat in een pot, naast de fontein en tja...waar water is zijn slakken en dit exemplaar heeft het dan ook elk jaar moeilijk om gaaf het seizoen door te komen.


Latijn: Hydrangea Macrophylla; Nederlands: Hortensia; Frysk: Hortinsje (1)


In het buxus-perkje staan diverse Hortensia's, waaronder deze.

De foto is genomen in de 3e week van mei en de Hortensia raakt in bloei.

Naast de Hortensia staan enkele heksenhoedjes. Deze houden insecten weg, als je er wat stro in duwt.


Nogmaals


Een dichtbij foto van een eerste ontloken Hortensia-bloem.


Zijkant van het huis


Op deze foto is de groei van de Hartlelie -Hosta- (1) goed te zien. Omdat het nog redelijk vroeg in het seizoen is, heeft de Hosta nu nog geen last van de slakken.

Nummer 2 is de Geranium/Ooievaarsbek en dan de soort: Macrorrhizum. Deze soort bloeit vooral aan de zijkant van het huis.


Nogmaals de Geranium/Ooievaarsbek


Een dichtbij foto van de bloei. Het blad en de paarse bloem is nu goed te zien.


Latijn: Syringa Meyeri 'Paliban'; Nederlands: Dwergsering; Frysk: Dwerch sering of Nageltsje(beam) (1)


Loop je verder langs de zijkant van het huis, dan kom je o.a. een mooie dwergsering tegen,

die in bloei staat.

De geur is heerlijk en als je er langs loopt kijk je er ook meteen naar, want de 'nageltjes' zijn prachtig paars.

Het wordt ook wel een nostalgische struik genoemd, omdat hij feitelijk thuishoort in een oude boerentuin.

Er zijn jaren, dan heeft de struik last van het seringenmotje. Tja...dan gebruik ik toch een middeltje om het motje te verjagen.


Nogmaals (1)


Een dichtbij foto van de Dwergsering (1)


Nogmaals (2)


Een andere dichtbij foto van de Dwergsering.


Latijn: Rhododendron Japonicum; Nederlands/Frysk: Japanse Azalea


Een foto van de Japanse Azalea, die op het punt van uitkomen staat.

Deze foto is van 19 mei en het heeft net geregend.

Gedurende 2-3 weken is het vervolgens een beeldbepalende bloeier in de voortuin en

hoewel ik het niet een plant vind voor in de sjochtún, biedt deze struik met haar diep oranje kleuren straks wel een mooie aanblik.


Nogmaals (1)


Twee dagen later en plop...daar bloeit de Japanse Azalea (1) en kijk eens hoe mooi.Nummer 2 is de Helleborus/Kerstroos, maar deze is nu helemaal uitgebloeid.
Nogmaals (2)


Een dichtbij foto van een net ontloken bloem van de Japanse Azalea.


Een deel van de voortuin


Het blad van de Persicaria -Duizendknoop- (1) begint langzaam te groeien en zal

over enkele weken haar dieprode pluimen laten zien.

Verder is de Japanse Azalea ook op deze foto prominent zichtbaar.
De voorkant van het huis en dat deel van de sjochtún


Nummer 1 is de uitgebloeide Prunus, die zoals eerder beschreven slecht 2-3 weken per jaar bloeit.

Nummer 3 is de Berk, die al bijna 20 jaar zijn trouwe dienst bewijst.

Nummer 2 is nogmaals de opkomende Persicaria/Duizendknoop.

Verder is ook op deze foto nog een deel van de Japanse Azalea zichtbaar...een echte blikvanger.
Ander deel van de voortuin


Weer een ander deel van de voortuin met rechts een bijna uitgebloeide Japanse Azalea

en verder is een groenwordende Hortensia (1) te zien.

Zie voor een eerste bloemscherm de volgende foto.
Bloem van de Hortensia


Een dichtbij foto van de eerste bloei van deze Hortensia (1)

Veel Hortensia bloemenschermen in de sjochtún zijn paars-rood; deze zijn blauw-wit.
Latijn: Centranthus ruber 'Coccineus'; Nederlands: Rode Valeriaan, of Spoorbloem; Frysk: Reade Faleriaan


Deze plant, ook wel Spoorbloem genoemd, staat in de voortuin en bloeit van mei tot aan september.

Tussendoor snoei ik deze Valeriaan; anders gaat de bloem te veel hangen en woekeren, het is namelijk een spontane uitzaaier.

Valeriaan wordt ook gebruikt als alternatief medicijn.

Het maakt je rustig en helpt tegen stress, spanning en slapeloosheid.

In Zuid-Europa wordt het blad van de plant gekookt en gegeten als groente en worden de wortels gebruikt in soepen.
Nogmaals (1)


Een dichtbij foto van de Rode Valeriaan/Spoorbloem (1)


Nogmals (2)


En nog een andere dichtbij foto.


Latijn: Impatiens Walleriana; Nederlands: Vlijtig Liesje; Frysk: Wetterplantsje


Tja...een eenvoudige huis-tuin-en keuken plant met fraaie kleuren en ook niet onbelangrijk:

het is een eenjarige, langbloeiende zomergast.

Ik heb de plant altijd buiten staan, maar hij wordt ook zeer geregeld als binnenplant gekocht.

Dit exemplaar staat, in de schaduw, bij de voordeur.


Latijn: Osteospermum Ecklonis; Nederlands: Spaanse Margriet; Frysk: Spaanske Margryt


De Spaanse Margriet; ook een echte lente/zomerbloeier, die veel wordt gekocht en de hele zomer bloeit, mits je zo nu en dan de uitgebloeide bloemen wegplukt.

Ik heb diverse jaren de plant laten overwinteren, maar dat mislukte telkens.

Nu koop ik elk jaar nieuwe exemplaren.

Ook deze plant staat, naast de Vlijtige Liesjes, bij de voordeur en is in deze reportage de laatste foto van de LENTE.Ik hoop dat je aan het bekijken van de foto's en het lezen van de teksten plezier hebt beleefd.